Заплата на Продукт Мениджър / Product Manager 2020 / 2021 година в София

Продукт мениджър заплата

Каква е заплатата на Продукт Мениджър / Product Manager позицията в България през 2020/ 2021 година? Като сравнително нова позиция в София и цяла България, заплатата на продукт мениджъра е доста плаваща величина.

Важно е да уточним в самото начало, че има основно три понятия за Продукт Мениджър / Product Manager позицията и неговата заплата също може да се разграничи като три различни трудови възнаграждения на отделни позиции, въпреки, че на теория, продуктовия мениджър си е продуктов мениджър.

Продукт мениджър като маркетинг и sales позиция

Популярно е схващането, че продуктовия мениджър е в маркетинг областта, а маркетинг заплатите в България не се хвалят с високи и горди стойности, заради схващането на повечето работодатели, че това е по-ниско платен труд от например ИТ сферата. Дори в обявите за работа за Продукт Мениджър / Product Manager се изисква опит в областта на маркетинга, без конкретни детайли, въпреки, че това е много широко понятие.

Продукт мениджъра в това му разбиране и позиция като маркетинг длъжност, се търси основно за филтриране, анализиране, управление и разбиране на търговски данни, статистики за продажби или потребителска активност.Определя цени, условия и дава идеи в областта на ценоообразуването и определянето на продуктови пакети, промоции и др.

Заплата на Продукт Мениджър / Product Manager като маркетинг позиция

Заплатата на продуктовия мениджър, разглеждан и търсен като маркетинг експерт, варира в стойностите на 1500 лв. нетно трудово възнаграждение и може да достигне до 4000 лв. и рядко 5000 лв.

Продукт мениджър като дизайнерска позиция

Друг „вид“ продуктови мениджъри са класическа продукт мениджмънт инициатива за развитие и създаване на продукт от самото му начало на ранни фази на дизайн до преминаването му през потребителски интеракции на пазара. Тези специалисти се търсят с предишен опит в графичния / уеб дизайн, UX/UI дизайн, миксирани с познания по ползваемост, както и гореописаните маркетинг опит и виждания. Да не забравяме и първоначалното условия за умения за управление и на продукти и екипи.

Заплата на Продукт Мениджър / Product Manager като дизайн и мениджмънт позиция

Заплатата на продуктовия мениджър, възприеман и търсен като дизайн експерт в комбинация от маркетинг виждане и управленчески умения, може да варира от 3000 лв. нетно трудово възнагрдаждение и да достигне до 7000 лв. в София в зависимост от фирмите, техните средства, имидж и изисквания.

Продукт мениджър като ИТ / IT и административно управленски характер

Съществуват продуктови мениджъри, основно в ИТ фирми, проекти и екипи, които движат продукт в по-енжинерен смисъл на думата за разлика от горните креативни или маркетинг цели. Накратко, техният бекграунд често е проджект мениджмър, scrum master или ръководител на софтуерен екип (програмисти, дизайнери…) с умения да документира и създава описателни задачи за изпълнение по продукта.

Съществува търсене и на продукт мениджъри, който са комбинация между последните две позиции или дори всички взети заедно.

Заплата на Продукт Мениджър / Product Manager като ИТ длъжност или комбинация от всички

В тези случаи, заплатата на продуктовия мениджър при толкова много изисквания, отговорности и умения, варира между 4000 лв. и може да достигне 7000 лв или 8000 лв. в редки случай в конкретни фирми (основно в София) и продукти.

През следващата 2021 година, заплатите в тази сфера ще бъдат вероятно в много сходни параметри с вероятна лека завишена стойност.

Виж още: Заплата на ИТ проджект мениджър и Заплата на Scrum Master / Скръм мастър 2020/ 2021 г.

Заплата на Продукт Мениджър / Product Manager по света

В западният свят, Senior Product Manager получава средно около 100 до 120 хиляди долара годишно, което на месечна база прави средно по 10000 долара. Маинималната средна заплата е 80 хиляди долара годишно, докато максималните могат да надвишат и 150000 долара.

4 коментара към “Заплата на Продукт Мениджър / Product Manager 2020 / 2021 година в София”

  1. Здравейте! Знаете ли каква заплата се получава за тази позиция във Варна? Мерси много! Поздрави!

  2. Привет, Поли! Преди малко написах отговор на този твой въпрос за Скръм Мастър заплатата в тази публикация:
    http://productima.com/posts/%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B0-scrum-master/#comment-17

    Останах с впечатление, че искаш да смениш професията си на scrum master от сегашната ти работа като project manager?

  3. Много ми е интересно как никой не е интересува от заплата за Product Manager, а всички провинционалисти искат да стават проджект мениджъри. Непросветените искащи развитие наготово, ако разберат, че продукт мениджъра е по-висш в йерархията, ще настане голям преврат. Само че за проджект мениджър не се иска нищо, освен провинционалистка амбиция за прокопване в големия град за каквато и заплата дават.

  4. Здравейте, Поли! За съжаление не знаем каква заплата получава стандартен продукт мениджър за Варна. Ако успеете обаче да намерите такива данни, то ще се радваме да ги споделите с нас и да актуализираме статията и информацията допълнително.
    Поздрави!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.