Заплата на Продукт Мениджър / Product Manager 2018 / 2019 година в София

Продукт мениджър заплата

Каква е заплатата на Продукт Мениджър / Product Manager позицията в България през 2018 / 2019 година? Като сравнително нова позиция в София и цяла България, заплатата на продукт мениджъра е доста плаваща величина.

Важно е да уточним в самото начало, че има основно три понятия за Продукт Мениджър / Product Manager позицията и неговата заплата също може да се разграничи като три различни трудови възнаграждения на отделни позиции, въпреки, че на теория, продуктовия мениджър си е продуктов мениджър.

Продукт мениджър като маркетинг и sales позиция

Популярно е схващането, че продуктовия мениджър е в маркетинг областта, а маркетинг заплатите в България не се хвалят с високи и горди стойности, заради схващането на повечето работодатели, че това е по-ниско платен труд от например ИТ сферата. Дори в обявите за работа за Продукт Мениджър / Product Manager се изисква опит в областта на маркетинга, без конкретни детайли, въпреки, че това е много широко понятие.

Продукт мениджъра в това му разбиране и позиция като маркетинг длъжност, се търси основно за филтриране, анализиране, управление и разбиране на търговски данни, статистики за продажби или потребителска активност.Определя цени, условия и дава идеи в областта на ценоообразуването и определянето на продуктови пакети, промоции и др.

Заплата на Продукт Мениджър / Product Manager като маркетинг позиция

Заплатата на продуктовия мениджър, разглеждан и търсен като маркетинг експерт, варира в стойностите на 1500 лв. нетно трудово възнаграждение и може да достигне до 4000 лв. и рядко 5000 лв.

Продукт мениджър като дизайнерска позиция

Друг „вид“ продуктови мениджъри са класическа продукт мениджмънт инициатива за развитие и създаване на продукт от самото му начало на ранни фази на дизайн до преминаването му през потребителски интеракции на пазара. Тези специалисти се търсят с предишен опит в графичния / уеб дизайн, UX/UI дизайн, миксирани с познания по ползваемост, както и гореописаните маркетинг опит и виждания. Да не забравяме и първоначалното условия за умения за управление и на продукти и екипи.

Заплата на Продукт Мениджър / Product Manager като дизайн и мениджмънт позиция

Заплатата на продуктовия мениджър, възприеман и търсен като дизайн експерт в комбинация от маркетинг виждане и управленчески умения, може да варира от 3000 лв. нетно трудово възнагрдаждение и да достигне до 7000 лв. в София в зависимост от фирмите, техните средства, имидж и изисквания.

Продукт мениджър като ИТ / IT и административно управленски характер

Съществуват продуктови мениджъри, основно в ИТ фирми, проекти и екипи, които движат продукт в по-енжинерен смисъл на думата за разлика от горните креативни или маркетинг цели. Накратко, техният бекграунд често е проджект мениджмър, scrum master или ръководител на софтуерен екип (програмисти, дизайнери…) с умения да документира и създава описателни задачи за изпълнение по продукта.

Съществува търсене и на продукт мениджъри, който са комбинация между последните две позиции или дори всички взети заедно.

Заплата на Продукт Мениджър / Product Manager като ИТ длъжност или комбинация от всички

В тези случаи, заплатата на продуктовия мениджър при толкова много изисквания, отговорности и умения, варира между 4000 лв. и може да достигне 7000 лв или 8000 лв. в редки случай в конкретни фирми (основно в София) и продукти.

През следващата 2019 година, заплатите в тази сфера ще бъдат вероятно в много сходни параметри с вероятна лека завишена стойност.

Виж още: Заплата на ИТ проджект мениджър и Заплата на Scrum Master / Скръм мастър 2018 / 2019 г.

Заплата на Продукт Мениджър / Product Manager по света

В западният свят, Senior Product Manager получава средно около 100 до 120 хиляди долара годишно, което на месечна база прави средно по 10000 долара. Маинималната средна заплата е 80 хиляди долара годишно, докато максималните могат да надвишат и 150000 долара.

2 коментара към “Заплата на Продукт Мениджър / Product Manager 2018 / 2019 година в София”

  1. Здравейте! Знаете ли каква заплата се получава за тази позиция във Варна? Мерси много! Поздрави!

  2. Привет, Поли! Преди малко написах отговор на този твой въпрос за Скръм Мастър заплатата в тази публикация:
    http://productima.com/posts/%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B0-scrum-master/#comment-17

    Останах с впечатление, че искаш да смениш професията си на scrum master от сегашната ти работа като project manager?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *