Заплата на Scrum Master / Скръм мастър 2018 / 2019 година в София

Scrum Master заплата

Каква заплата получава Scrum Master (Скръм мастър) позицията? Актуален въпрос през 2018 година и вероятно ще бъде такъв през 2019, след като Scrum Master-ът навлиза все повече като търсена позиция от ИТ фирмите.

Скръм мастъри в София и в България като цяло има от доста години, но като че ли бяха ограничени в пробем пердиод на адаптация в процесите на българските фирми. HR отдели, собственици на ИТ и фирми и самите Scrum Master-и вероятно все още конкретизират заплата за тази позиция у нас.

Заплата за Scrum Master по света у нас

Тенденциите на трудовото възнаграждение на Скръм мастър позицията в страните, в които от дълги години се практикуват Scrum процесите на софтуерна разработка, са такива, че заплатата на Scrum Master-а е доста сходна като стойност със заплатата на ИТ проджект мениджър позицията. Много големи ИТ компании имат еднакви трудови възнаграждения за тези две позиции, което може да противоричи с концепциите и връзката на отговорностите между двете позиции и схващането за тези две длъжности и отговорности като цяло от страничните бизнес и HR личности. В западния свят, заплатата на скъм мастъра може да се рамкира около 100000 долара годишно.

Заплатата на Scrum Master-а в България следва тази тенденция според оскъдно споделената иноформация на предлаганите заплати в ИТ сектора. Начинаещите в Скръм Мастър занаята могат да получават около 2000 лв нетно трудово възнаградение, докато напредналите Seniour Scrum Master-и могат да имат нетна заплата от 7000 лв., а в изолирани ситуации и над тази сума.

Не пропускайте да научите малко повече за това какво е Scrum Master и за разликите между ИТ проджект мениджъра и скръм мастъра. В същото време може да се предполага, че въпреки големите разлики, стресът, отговорностите и компетециите за двете позиции, изискват еднаква енергия, умения и отдаденост. За това можем да предположим, че тези две заплати са толкова сходни.

7 коментара към “Заплата на Scrum Master / Скръм мастър 2018 / 2019 година в София”

  1. Привет, Поли! Доколкото съм запознат и по непроверени слухове, заплатите като цяло във Варна се покачват и достигат една сходна заплата като тази в София. Няма как да се гарантира това, но поне така се говори в ИТ сферата. Направи си проучване, свържи се с фирми, кандидатствай за Scrum Master и ще проведете тези разговори. Ще се радвам ако след това споделиш мнения и наблюдения. Поздрави!

  2. Това, което видях аз е, че истинската заплата за Scrum Master е между 2000 и 3000 лв. за София. Няма такива заплати. Поне аз не ги виждам, а поразгледах доста позиции и фирми. Само да уточня, че имам и сертификат за скръм мастър от Scrum.org, не от кой да е, който съм взел с много висока оценка на теста. Вече обмислям дали да не оставя децата да работят тези професии, а аз да ходя да продавам малини на пазара за по 6лв килограма, ще правя повече доходи.

  3. Здравейте. Ако нямам предишен опит като scrum мастър мога ли да кандидатствам за такава позиция и каква заплата мога да си искам като начинаещ специалист? Благодаря много

  4. Симонка, никой не ти забранява да работиш като скръм мастър без опит. Всъюност всички scrum master-и са започнали да работят това без предишен опит в началото, нали се сещаш? Заплатата няма да е нещо особено, но пък това на този етап да не ти дреме. Започни, развивай се, трупай опит, после извади някой сертификат и един ден ще взимаш хубава заплата. Поздрави. Г

  5. Каква е заплатата за scrum master за Пловдив? Искам да работя тук като скръм мастър, моля ориентирайте ме!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *