Заплата на Scrum Master / Скръм мастър 2020 / 2021 година в София

Scrum Master заплата

Каква заплата получава Scrum Master (Скръм мастър) позицията? Актуален въпрос през 2020 година и вероятно ще бъде такъв през 2021, след като Scrum Master-ът навлиза все повече като търсена позиция от ИТ фирмите.

Скръм мастъри в София и в България като цяло има от доста години, но като че ли бяха ограничени в пробем пердиод на адаптация в процесите на българските фирми. HR отдели, собственици на ИТ и фирми и самите Scrum Master-и вероятно все още конкретизират заплата за тази позиция у нас.

Заплата за Scrum Master по света у нас

Тенденциите на трудовото възнаграждение на Скръм мастър позицията в страните, в които от дълги години се практикуват Scrum процесите на софтуерна разработка, са такива, че заплатата на Scrum Master-а е доста сходна като стойност със заплатата на ИТ проджект мениджър позицията. Много големи ИТ компании имат еднакви трудови възнаграждения за тези две позиции, което може да противоричи с концепциите и връзката на отговорностите между двете позиции и схващането за тези две длъжности и отговорности като цяло от страничните бизнес и HR личности. В западния свят, заплатата на скъм мастъра може да се рамкира около 100000 долара годишно.

Заплатата на Scrum Master-а в България следва тази тенденция според оскъдно споделената иноформация на предлаганите заплати в ИТ сектора. Начинаещите в Скръм Мастър занаята могат да получават около 2000 лв нетно трудово възнаградение, докато напредналите Seniour Scrum Master-и могат да имат нетна заплата от 7000 лв., а в изолирани ситуации и над тази сума.

Не пропускайте да научите малко повече за това какво е Scrum Master и за разликите между ИТ проджект мениджъра и скръм мастъра. В същото време може да се предполага, че въпреки големите разлики, стресът, отговорностите и компетециите за двете позиции, изискват еднаква енергия, умения и отдаденост. За това можем да предположим, че тези две заплати са толкова сходни.

9 коментара към “Заплата на Scrum Master / Скръм мастър 2020 / 2021 година в София”

 1. Привет! Имате ли данни каква заплата получават средно скръм мастърите във Варна?

 2. Привет, Поли! Доколкото съм запознат и по непроверени слухове, заплатите като цяло във Варна се покачват и достигат една сходна заплата като тази в София. Няма как да се гарантира това, но поне така се говори в ИТ сферата. Направи си проучване, свържи се с фирми, кандидатствай за Scrum Master и ще проведете тези разговори. Ще се радвам ако след това споделиш мнения и наблюдения. Поздрави!

 3. Това, което видях аз е, че истинската заплата за Scrum Master е между 2000 и 3000 лв. за София. Няма такива заплати. Поне аз не ги виждам, а поразгледах доста позиции и фирми. Само да уточня, че имам и сертификат за скръм мастър от Scrum.org, не от кой да е, който съм взел с много висока оценка на теста. Вече обмислям дали да не оставя децата да работят тези професии, а аз да ходя да продавам малини на пазара за по 6лв килограма, ще правя повече доходи.

 4. Здравейте. Ако нямам предишен опит като scrum мастър мога ли да кандидатствам за такава позиция и каква заплата мога да си искам като начинаещ специалист? Благодаря много

 5. Симонка, никой не ти забранява да работиш като скръм мастър без опит. Всъюност всички scrum master-и са започнали да работят това без предишен опит в началото, нали се сещаш? Заплатата няма да е нещо особено, но пък това на този етап да не ти дреме. Започни, развивай се, трупай опит, после извади някой сертификат и един ден ще взимаш хубава заплата. Поздрави. Г

 6. Каква е заплатата за scrum master за Пловдив? Искам да работя тук като скръм мастър, моля ориентирайте ме!

 7. Здравейте, Благовеста. Нямаме информация за заплатата на Scrum Master ролята в Пловдив, но можем да препоръчаме една проста техника как да получите някакъв груб ориентир.
  Потърсете в Jobs BG обяви за Scrum master и филтрирайте обявите по вашия град. Ако имате късмет, ще се покаже обява с обявена заплата. Ако няма такава за момента, опитайте отново след време. Можете да повторите същата процедура като търсите и позицията Agile Project Manager например.
  Ще се радваме да ни информирате, ако намерите някакви данни, за да ги добавим към статията. Поздрави!

 8. Здравейте! Сега видях тази статия! Извинете, че писах коментари за заплатата в другите статии. Може ли да попитам като ориентир за стартова заплата без предишен опит. Планирам да започна курс.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.