PMP Certification Bulgaria – Сертификация по PMP в България

Сертификация по PMP в България (PMP certification bulgaria) и горещата цена е отново силно търсена тема през 2019 и ще бъде такава и през 2020 година.

PMP Certification Bulgaria

PMP Certification BulgariaВсе повече популарност набира професията проджект мениджър у нас въпреки солидната цена за обучение и интересуващите се професионалисти в сферата може би се лутат между PMP сертификати, PRINCE2 и дори много сравняват Agile Scrum Master ролята и Product Owner сертфиката със сертификация, която е някаква алтернатива на PMP.

В обявите за работа в България, които предлагат отворена Project Management позиция, компаниите вписват в изискванията си становище от рода на:

PMP / PRINCE2 / CSPO ot alternative certification is desired

Фирмите са принудени да търсят професионалисти със сертификати от различни организации, дори в различни области и аспекти на разработка и методологии на управление, тъй като професионалистите в България са малко.

PMP срещу PRINCE2 срещу PSPO срещу PSM

PMP е една от най-ранните организации, които предлагат сертификация в проджект мениджмънт сферата. Техните методологии почти са станали еталон за project management. Останалите организации копират процеси, методи и практики.

PRINCE2 е британска организация, която предлага сертификация в проджект мениджмънт. За сравнение, всичко е много близо до PMP, но цялата терминология е различна и това много смущава обучаващите се. Изборът е труден между двете.

Scrum Master и Product Owner

Това пък са две роли, които са от Agile методологиите и нямат много общо нито с PMP certification стандартите, нито с PRINCE2. В правилата им дори се отхвърля ролята на проджект мениджъра от процесите по разработка на софтуер изцяло.

Цена на PMP сертификат

Всеизвестно е, че цената на този сертфикат е най-високата възможна по света. 500 долара за сертификат плюс допълнителни 500 долара за изпит може да се каже, че е много груба сметка за сумата, която ще ви е нужна. За разлика от други сертификационни програми, цената за България си остава същата, независимо жител на коя държава сте.

Project Management Professional (PMP)®

Какво казват от PMI за самите себе си?

Project Management Professional (PMP)® е най-важният отраслов сертификат за мениджъри на проекти.

Можете да намерите обучение на PMP в почти всяка страна и, за разлика от други сертификати, които се фокусират върху определена география или домейн, PMP® е наистина глобален. Като PMP, можете да работите в почти всяка индустрия, с всяка методология и във всяко място.

PMP може също да предостави значително предимство, когато става въпрос за заплата и потенциал за печалба. Сред мениджърите, участвали в проучването PMI за нивото на заплатата, тези, които притежават сертификат PMP, получават по-висока заплата (средно с 20%) от тези, които нямат PMP сертификация.

Ползите за работодателите също са големи. Когато повече от една трета от техните ръководители на проекти са сертифицирани по PMP, организациите изпълняват своите проекти навреме, по бюджет и отговарят на първоначалните цели.

PMP означава, че говорите и разбирате глобалния език на управлението на проекти и ви свързва с общност от професионалисти, организации и експерти по целия свят. Станете PMP и станете героят на проекта.

Струва ли си да инвестирате в PMP сертификат?

Спорен въпрос. Много професионалисти ще ви кажат, че това е задължително и инвестицията си струва парите и времето. Останалите ще ви кажат, че това е безсмислен огромен разход на време и пари.

Какво показват фактите? Някой компании в България предлагат много по-високо заплащане на специалисти притежаващи PMP certification. Заплатата може да стигне до 10000 лв. нетно трудово възнаграждение. Всичко това звучи много хубаво и перфектно, но има един проблем.

Проблемът е, че тези компании са единични изолирани случай. За една календарна година може да намерите 2 или 3 максимум такива възможности и предложения. Кандидатствате за работа като Certified PMP проджект мениджър и чакате тази уникална мечтана работа.

Certified PMP предложенията в реалността и обявите за работа

Въпреки, че има малко специалиси с пмп документ, те винаги са повече отколкото са предложенията за работа, който ще ви предложат реално такава заплата.

Споменахме, че много фирми обявяват в позициите си за работа желанието за PMP certification, но 95% от тях не могат да ви предложат това, което може би ще очаквате след този огромен положен труд и пари.

PMP обучение и курсове

Ако сте сигурни, че PMP certification ще ви отвори много врати в България, то тогава действайте, въпреки високата цена. Намерете най-доброто проджект мениджмънт обучение (обучение по управление на проекти). Не бързайте, харесайте подходящи курсове. Уверете се, че срещу душевно-болезнената цена освен курсове ще имате подсигурен изпит, както и самия документ (PMP certification).

Пазете се от подмамващи предложения, които ви предлагат само курсове, защото после ще се окаже, че няма да имате сертификат отново и ще сте изхарчили солидна сума пари.

Това беше нашата статия за PMP Certification Bulgaria – Сертификация по PMP в България. Не забравяйте да пишете в коментарите своите въпроси и впечатления.

8 коментара към “PMP Certification Bulgaria – Сертификация по PMP в България”

 1. Посочените данни и факти в статията са от 2019 година. През 2020 година, съответната посочена цена, заплата, курсове, обучения и всички останали теми най-вероятно ще останат с подобни стойности.

 2. Здравейте! Поздравления за този подробен труд. Искам да попитам професионалистите тук един чувствителен въпрос.
  Коя професия е по-високо в йерархията? Проджект мениджъра или продуктовия мениджър? Чел съм много по темата и навсякъде се споменава, че тези две роли са много различни и не трябва да се сравняват. Никой не казва обаче кой кого управлява? Това ме навежда и на следващият логичен въпрос. Product Management или PMP Project Management certification? И двата сертификата струват достатъчно пари. Бих искал да избера правилния. Препоръчайте ми възможно най-високата позиция в йерархията. Благодаря ви!

 3. Здравейте! Искам да попитам нещо важно. Има ли представителство на Project Management Institute в България, което предлага официална и истинска PMP сертификация, което мога да посетя на място, защото имам много въпроси и нужда от асистенция. В Интернет успях да намеря един уеб сайт – пми.бг, но не ми помага с нищо.

  1. Project Management Institute работи с регистрирани обучаващи организации (Registered Education Provider – R.E.P.), които провеждат официални курсове за РМР сертифициране.

   На този адрес: https://ccrs.pmi.org/search можете да намерите информация за офиса в България на TenStep, глобален R.E.P. на PMI (търсене с „tenstep“).

 4. Здравейте! Колко струва PMP при вас? Моля дайте ми цена за курс + сертификат.
  Къде се провежда обучението? Аз съм от София и живея в Младост. В какви дни се провеждат занятията? Благодаря!

 5. Здравейте!
  Искам да попитам дали Проджект Мениджмънт Академия PMA.BG предлага PMP сертификати за България или те са само междунарони? Поздрави
  Амелия

 6. Здравейте! Може ли някой да обясни защо PMP сертификат струва 2000 лв, а PMA сертификат струва 300 лв? Какви са разликите между двата? Надявам се на смислен отговор.
  Благодаря предварително и поздрави!

 7. Здравейте! Намерих безплатна версия на PMBOK книгата 6-то издание на PMI института. Това е пълната подготовка за изпита за PMP за българия или за всяка една страна по света. Книгата е на английски език и е съвсем истинска. Съдържа абсолютно всички материали и теми. Почти 600 страници е.
  Ако администраторите на сайта позволят, може да споделя данни за контакт с мен и да я споделям с проджект мениджъри, които биха желали да се подготвят за PMP изпита си и да се развият в кариерата.
  Аз не съм сертифициран специалист и не мога да взема отношение. Поне не за сега. За момента съм се фокусирал върху образованието си в университета. Но бих искал да помагам на други колеги, тъй като това не би ми причинило някакво особено затруднение или неудобство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *