Agile Scrum Master (Скръм мастър) certification

Agile Scrum Master (Скръм мастър) ролята е най-популярния сертификат през 2019 година и през 2020 Certified Scrum Master ролята ще продължи да бъде търсена роля в софтуерната индустрия.

BVOP™ Scrum Master е Agile сертификационна програма (Agile Certification program) на Business Value Oriented Principles Institute, създадена да подобри масовите популярни Scrum практики, които приемат доста критика заради липсата си на детайлност в управленските си процеси.

Цена за BVOP™ Scrum Master сертификат (Certified Agile BVOP™ Scrum Master)

Цената на Agile  сертификационната програма на BVOP™ е изумителна за цялото проджект мениджмънт и Scrum общество. Крайната цена за Scrum Master е 40 долара или грубо казано цена около 60 български лева.

Сертификата е безплатен до края на 2019 година само с цена от 8 долара такса

Още по-приятен факт за всички Agile интусиасти е, че до края на 2019 година таксата за сертификат е само 8 долара, което включва единствено support такса.

BVOP™ Scrum Master ролята е доста по-напреднала от класическите услуги за сертификати в индустрията. Нека ниската цена не ви подвежда, че тази Agile сертификационна програма е проста, лесна или за начинаещи. Напротив.

BVOP™ Scrum Master ролята е за напреднали

Agile Scrum Master (Скръм мастър) професионалистите изпитват затруднения, защото са свикнали на оскъдните 9 страници Scrum Guide. Популярния „скръм учебник“, който е създаден от преди десетилетия така и не се разви. Много критици изказват мнение, че това е несериозна подготовка за поддържаща роля в продуктови компании, разработващи софтуерни и модерни продукти от 21 век.

BVOP™ включва в себе си много практики и принципи не само от Agile ученията, но и от класическите Project Management системи, като подобрява техните слаби точки, които не са вече приложими за съвременния бизнес, общество, продукти, екипи и начин на мислене в истинския живот.

Практики от човешките ресурси, product management, project management и много принципи за добавяне на бизнес стойност като цяло са част от сертификационната програма. Нека това не ви изненадва. Ако искате да бъдете наистина актиални на пазара и да притежавате солидни познания  виждания в управлението като цяло, трябва да положите сериозни усилия.

Certification или FREE Education

BVOP™ предлага свото колекционирано знание по управление на цялото общество безплатно. The BVOP™ Ultimate Guide е целият публикуван наръчник, съдържащ съвременни знания за Project Management, Product Management и People Management в едно.

13 коментара към “Agile Scrum Master (Скръм мастър) certification”

 1. Здравейте! Каква е цената за този сертификат? По-специално се интересувам от Certified Agile Scrum Master или Advanced Certified ScrumMaster. Имейла си оставям във формата тук. Благодаря!

 2. Здравейте! Интересувам и аз от този сертификат. Може ли детайли и на мен. Споменавате, че е за напреднали. Начинаещи могат ли да получат този сертификат по някакъв начин? Благодаря! Поздрави!

 3. Здравейте! Нека да обобщя нещо. Твърди се, че Scrum не приема ролята на проджект мениджъра в своите процеси и практики. Добре, приемем, че това е съвсем друга парадигма и метод на работа. Искам да попитам следното. Ако трябва все пак да се избере една мениджмънт роля, коя ще бъде алтернативата на проджект мениджъра – Scrum Master или Product Owner. Забелязах, че цената за сертификат е доста по-ниска от например сериозната цена за PMP сертификация и се замислям дали да не опитам тази тенденция. Искам да попитам професионалистите тук коя роля реално е мениджмънт позицията във фирмата? Product Owner сертификата е по-скъп от Scrum Master почти двойно. Това означава ли, че той е по-висша позиция във фирмите? Чета и Scrum Guide-а. Там не се уточнява това.

 4. Здравейте! Искам да попитам дали някой знае дали в България има официално представителство на някоя истинска организация, която предлага Scrum Master сертификати? Бих искала да посетя на място конкретна лицензирана школа. Благодаря много предварително.

 5. Здравейте! Може ли да ви попитам дали Скръм Мастър сертификат може да бъде алтернатива на проджект мениджър сертификат? Провеждате ли курсове и обучение? Какви са цените и къде се провеждат занятията, ако има такива. Благодаря!

 6. Здравейте! Може ли да ми кажете дали Проджект Мениджмънт Академия PMA.BG горе от жълтата реклама предлага Scrum Master курсове? На живо ли са или онлайн? Каква е цената? Важат ли за България? Мерси!
  Амелия

 7. Здравейте! Бих искала да подкрепя Мариана Цанкова и да попитам същия въпрос. Agile Scrum Master или Проджект мениджър? Виждам, че цените малко се различават.
  @Мариана Цанкова, цените ги намерих публикувани в сайта http://www.pma.bg
  Поздрави!

 8. Здравейте! Така и така порових в този сайт, искам да споделя нещо, което пряко ме касае в известна степен. Уча управление на проекти в университет и до колкото разбирам, ще имаме теми за Agile проджект мениджмънт, Scrum Master ролята и още няколко термини и понятия в тази сфера. Това обаче няма да влияе по никакъв начин към успехът ми и възможностите ми за дипломиране, защита и всичко останало. Искам да попитам специалистите тук, има ли смисъл да отделям прекалено много внимание и енергия в тези теми, или да планирам времето си в темите, които реално ще ме касаят. Благодаря предварително!

 9. Здравейте, колеги! Моля да бъда извинен за това, което ще напиша, но бих искал да посъветвам тук членуващите младежи, да инвестират енергията, времето и средствата си към по-сериозни, стабилни и високо уважавани практики и професии. Agile Scrum Master не е нещо, което присъства по някакъв начин в проджект мениджмънт практиките и стандартите. Ако се нуждаете от професионално мнение и препоръки, оставам насреща за комуникация.

 10. Някой от тук присъстващите дали е имал трудов опит по някаква трудова и работна позиция, за повече от една седмица? Гледам и доста female имена коментират. Майка ви не ви ли научи да се трудите, та решихте да ставате Scrum нещо си, което нямате идея какво е, но нали Пенка от съседната стая в общежитието е Scrum Мастър вече, та и вие искате като се обаждате събота от телефонните кабини в пощата на мама и баба, да се похвалите, че вече не сте сервитьорка, а „управлявате Скръм екипи“. Лелеееее! Каква ли гордост ще е и за съдеката ви тая новина? Цяла Стара Загора ще разбере! Ако ви провеждам интервютата за работа, първото нещо, което бих ви питал, е дали можете да метете. С демонстрация!

 11. Здравейте на всички! Огледах много Scrum курсове онлайн (Предимно западни). На българските нямам доверие. Смятате ли за редно и нормално, Scrum Master курс за струва 500 долара и дори повече, а след това сертификат да е на цена от 100 долара (или колкото беше в Скръм.орг). Има ли някой от вас, който може да ме насочи какво да правя с тази моя драма? Ако дам 500 долара за курс, предполагам нямам никаква гаранция, че след това ще мога да си взема изпита, нали правилно разбирам положението?

 12. Здравейте, Костадин Георгиев! За съжаление, цените на курсовете варират много и много от тях са скъпи, наистина е така. Също така, курсовете само ви подготвят за вземане на даден изпит. След това заплащате и такса за самия изпит и сертификат. Гаранцията е спорна, въпреки, че масова практика е да се обещават проценти на успеваемост като над 95% и т.н., което обаче не е ясно дали е реално, или е само маркетинг.

 13. Здравейте!
  Имате ли информация относно заплатите на Scrum Master и проджект мениджър длъжностите?
  Обмислям да запиша курс, но не знам още кой и какъв. Благодаря!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.