Заплата на ИТ проджект мениджър / ръководтел проекти 2018 / 2019 година в София

заплата на ИТ проджект мениджър

Каква е заплатата на ИТ проджект мениджър / IT Project Manager позицията в България през 2018 / 2019 година? Този въпрос се задава от много хора – от служители, който искат да работят като ИТ проджект мениджър, до собственици на бизнеси и техните HR отдели, които имат нужда да установят оптимална заплата за проджект мениджър позицията си за двете страни.

Заплатата на ИТ проджект мениджъра, като всяка друга заплата, зависи от множество фактори. На първо място може да се определи опитът на ръководителя на проекта. Колко години трудов стаж има, колко време е управлявал ИТ проекти. От изключителна важност е естеството на проектите, който е ръководил.

Друг определяш фактор за заплата на ИТ проджект мениджъра е, какви точно функции е изпълнявал досега. Неговият конкретен опит в конкретни ситуации.

Още фактори са какви конкретни функции ще изпълнява на позицията, за която кандидатства. Заплатата му ще бъде комбинация от всичко до тук, както и от изискваните от него отговорности, нива на управление, брой проекти, на който ще бъде мениджър.

През изминалите години, ИТ компаниите в България бяха основно три вида. Оутсорсинг фирми, фирми, предлагащи директно ИТ софтуерни или Уеб продукти и такива, предлагащи поддръжка, обучения, консултации и от смесен тип.

През 2018 година има вече голямо разнообразие на ИТ фирми. Все повече иновации вече имат почва за развитие, startp-up фирми с чисто българска основа отварят врати, както и много чужди компании идват в България, за да развиват своя бизнес и продукти. През 2019 година ситуацията вероятно ще бъде много сходна като сега.

Заплатата на ИТ проджект мениджъра през 2018/2019 година

За това очакваната заплата за проджект мениджър (ръководител проекти) през 2018 / 2019 г. в бранша вече не е много фиксирано очаквана. Разнообразието на фирми е голямо, както и видовете проекти, екипи, технологии.

Junior IT Project Manager може да получава заплата от около 2000 лв нетно трудово възнаграждение. Напреднал в ИТ занаята Проджект мениджър получава около 5000 лв, като заплатата може да достигне и до над 7000 лв нетно в някой фирми и ситуации.

В някой редки изолирани ситуации, заплатата на мениджърска позиция в областта, е над 10000 лв. Тези заплати варират с такива стойности основно за град София, докато в други градове, заплатата на ИТ проджект мениджъра достига по-ниски нива.

7 коментара към “Заплата на ИТ проджект мениджър / ръководтел проекти 2018 / 2019 година в София”

 1. Здравейте! Има ли някой идея каква заплата се получава за проджект мениджър в град Варна? Благодаря предварително! Поздрави! П.

 2. Привет, Поли! Бях споменал в предишен коментар в друга публикация, че средната заплата във Варна се е покачила, поне според непроверени слухове и разкази на хора от ИТ сферата в София, който споделят за техни приятели и познати.
  Аз лично опитах да направя бързо проучване, но няма много информация за заплата на Project Manager при теб. Всъщност, дори видях някой публикации, които не показват такова покачване и изравняване на заплатите със София. Поздрави и успехи!

 3. Аз пък забелязвам, че истинската заплата за проджект мениджър е доста под споменатите стойности напоследък. Да кажем, че човек инвестира много време в учене, книги, няколко хиляди лева за сертификация например PRINCE2 или PMP а недай си боже и двете. Накрая получава по-малко от един senior програмист. Какъв е смисъла в този ефорт, инвестиция и накрая унижение?

 4. А каква е сумата за проектен мениджър, който управлява строителни проекти за София? Има ли някъде актуална информация за различните длъжности, която да е достъпна? Така не само кандидатите, но и работодателите могат да се ориентират по-добре.

 5. Цвети, за жалост няма такъв портал. Project Manager в строителната индустрия, предполагам трябва да получава доста сериозно заплащане.
  Според този портал: https://www.glassdoor.com/Salaries/project-manager-salary-SRCH_KO0,15.htm
  Заплатата за проджект менижър е около 100 хиляди годишно осреднено.
  Опитай да го преобразуваш към български стандарти и ще имаш някакъв ориентир.
  Поздрави!
  Антон

 6. Здравейте,

  За Проджект Мениджър в ИТ бизнеса задължително ли е да имаш опит като програмист?

  Поздрави

 7. Привет, Димитър!
  Много проджект мениджъри в IT и софтуерната индустрия нямат опит като програмисти. Всяка фирма си има своите изисквания и предпочитания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *