Какво е Scrum Master (Скръм мастър)?

Scrum Master - Скръм мастър

Scrum процесът за разработка на проекти се води от така наречения Scrum Master (Скръм мастър), който отговаря за премахването на пречките пред способността на екипа да изпълни продуктовите цели и задачите си.


Скръм мастърът не е традиционен ръководител на екип или проджект мениджър, а действа като буфер между екипа и разсейващи вниманието на разработчиците външни влияния. Scrum Master-ът гарантира, че Scrum процесът се следва и спазва. Гарантира, че екипът следва съгласуваните процеси в рамката Scrum, често улеснява ключовите сесии и насърчава екипа да се подобри.

Помага на Продукт оунъра (Product owner) на проекта и поддържа работата по продукта по начин, който гарантира, че необходимата работа и задачи са добре разбрани, така че екипът може непрекъснато да напредва в разработката си.

Помага на екипа да разбере определението за завършена задача (definition of done) с комуникация, която извършва с ключовите заинтересовани страни (stakeholders).

Обучава екипа в принципите на Scrum, с цел да осигури висококачествени резултати на продукта. Насърчава към самоорганизация в екипа.

Подпомагана Scrum екипа да избягва или премахва пречките за неговия напредък, били те вътрешни или външни. Участва в екипните срещи, за да се гарантира постоянен напредък.

Обучава и насрърчава основните заинтересовани страни на продукта към принципите на Скръм. Обучава и насрърчава екипа към развитие в самоорганизация.

Разликите между Scrum master и Проджект мениджър

Един от начините, по които ролята на Scrum master се различава от ръководителя на проекта (Проджект мениджър), е, че последният може да има отговорности за управлението на хора и екипи, докато Скръм мастърът няма такива. Scrum не признава официално ролята на ръководителя на проекта, тъй като традиционните тенденции в управлението и контрола на проектите, биха предизвикали трудности и проблеми в Scrum методологията на разработка на софтуерни продукти.

При разработването на продуктите, членовете на Scrum екипа се събират всяка сутрин за среща, в която преглеждат напредъка си. По време на ежедневните срещи, които понякога се наричат ​​“scrums“, Скръм мастърът пита членовете на екипа следните три въпроса:

 1. Какво направихте вчера?
 2. Какво ще правите днес?
 3. Има ли някакви проблеми и пречки, свързани с работата Ви?

Отговорности на Скръм Мастъра

Въпреки че Scrum Master звучи силно, той не е ръководител на проекта и не носи отговорност за резултатите. Екипът и ръководителите като цяло отговарят за резултатите. Това обаче не означава, че работата е лесна. Scrum Master-ът е отговорен за:

 • Подпомагане на екипа да постигне консенсус за това, какво може да бъде постигнато за определен период от време (Sprint).
 • Подпомагане на екипа да постига консенсус по време на срещите си.
 • Помага на екипа да остане фокусиран и да спазва договорените правила за ежедневните задачи.
 • Премахване на всички възможни препятствия, които възпрепятстват напредъка на екипа.
 • Защита на екипа от отвличане на вниманието.

7 коментара към “Какво е Scrum Master (Скръм мастър)?”

 1. Здравейте! Имам опит като проджект мениджър. Мога ли лесно и бързо да премина към Scrum Master длъжност? Мисля, че ще харесвам тази позиция още повече? 🙂

 2. Привет, Поли! Добър въпрос. Има много сходства между проджект мениджър позицията и скръм мастър позицията, отговорностите и ежедневния труд. Работата с хора, която досега имаш като опит ще ти помага много в транзицията между професията. Има и много различия. На теория, няма да отговаряш за проекта. Това ще го правят Продукт мениджъри, Продукт оунъри и други лица. Ще отговаряш основно за безпроблемното изпълнение на работата на хората от твоя екип. За да се случва това, отново ще имаш комуникация с много заинтересовани страни, както в предишната ти проджект мениджмънт работа. Ако ти е цел и вътрешно желание, опитай. Без съмнение опитът ти ще ти носи много ползи, както на теб, така и на проектите и екипите ти.

 3. Какво е Scrum Project Manager? Има и Scrum Master Project Manager Видях и такива курсове и сертификати. Различно ли е? Към какво да се ориентирам да чета и да сеи упражнявам? Моля обяснете

 4. Сега ще ви кажа какво е Scrum Master – Скръм Майстор, както му се вика в Русия. Да си Scrum Master означава да отидеш в офиса на Цариградско най-рано, преди целия Scrum екип, и да направиш кафе. Първо, на всички, които се казват Мойсей, след това на всички, които се казват Мохамед. След това на всички, които се казват „Г-н“. Scrum Master ролята е отговорна за гъвкави Agile практики, като посрещане на другия Мойсей от летището. Последната, но не и по значимост отговорност на Скръм мастъра, е да се обади на мама късно вечерта, след като Мойсей и Мохамед са й гледали Agile деклотето, което в Стара Загора е голям хит и примамка за всички Agile директори и CEO и CTO и COO господа, и да й каже, че лютеницата е свършила и ако има още малко в мазето, да изпрати в Петък, за да дойде в Събота до пощата в общежитието.

 5. Здравейте, Благовеста Филипова!
  Наистина има вече позиция Scrum Master Project Manager. Има голяма сходност го също така новата позиция и роля Agile Project Manager. И двете позиции са сравнително нови, заради навлизането на Agile принципите и практиките в проджект мениджмънт процесите. Всички световни институции вече поместиха и актуализираха ученията си с практики, близки до класическия Scrum Master в оригинал. Тази смесена позиция днес се нарича по много начини. За да трябва обаче да сме точни, тя не се различава много от нормалната истандартна Скръм Мастър роля. Можете да се ориентирате към нея. За жалост няма да придобиете сериозен опит и познание в класическите Project management практики и процеси. Преценете дали да не се квалифицирате и в двете дисциплини. Поздрави!

 6. Здравейте! Знаете ли каква заплата може да получава скръм мастъра?
  Желая да започна работа в София. Благодаря!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.